27th of October

Vijf draken verslagen
Querido’s Poëziespektakel 4, Uitgeverij Querido, 2011

In 2008 verscheen het eerste poëziespektakel van Querido Kwam dat zien! Kwam dat zien!, in 2012 het vijfde en laatste Er zit een feest in mij! Stuk voor stuk prachtige bundels op initiatief van en samengesteld door Ted van Lieshout. Het zijn bloemlezingen van ongepubliceerde kindergedichten van zowel gevestigde als beginnende schrijvers. Tientallen illustratoren kregen steeds de opdracht om er illustraties bij te maken.

In het vierde spektakel Vijf draken verslagen staat Annets gedicht Open hart.

Poezie - Vijf draken verslagen

Mini-interview uit Vijf draken verslagen
Annet, wie is je held? De papa in mijn gedicht. Eigenlijk durfde hij niet meer te zwemmen, vanwege het litteken op zijn borst. Hij was bang dat men medelijden met hem had. Dat wil een held niet. Zat hij daar te zweten langs de kant, terwijl anderen plezier maakten. Toen dacht hij: ik doe het gewoon. Toen, ja, toen was hij een held. Eigenlijk al bij voorbaat. Want helden hebben littekens, zo is het nu eenmaal. Ze moeten gevochten hebben in de strijd. Zoals iemand ooit zei: ‘Je moet wel een beetje geleefd hebben’. En dat moet een held zeker.

Welke superkracht wil je? Vliegen en onzichtbaar zijn.

Hoe begin je een gedicht? Meestal is er maar één zin. Die komt gewoon bij me op. Als hij dan lang blijft rondzoemen (echt als een bij), dan weet ik dat hij bijzonder is en schrijf ik hem op. En pas later, als ik zin heb om te dichten, komen er andere zinnen bij, en zo groeit dan langzaam iets dat een gedicht is.

Hoe weet je dan dat een gedicht af is, Annet? Vroeger twijfelde ik daarover. Dan had ik na vier regels alles gezegd, en dan liep ik te mopperen dat het niet af was, dat er nog iets bij moest. Omdat ik dacht dat gedichten lang moesten zijn. Tot iemand zei: ‘Maar als alles er staat, dan is het toch goed?’ Nu weet ik: als alles gezegd is, is het af.

Heb je ooit een woord bedacht? Pantserwarm. Dat is warmte die maar schijn is.

Categories:  Poëzie