28th of October

Licht, Stichting Laudio, 2019

De schemer valt, je stapt het veld op en komt oog in oog te staan met rijen grijze stenen met daarop namen die je niet kunt ontcijferen. Licht werpt lange banen op het gras. Je loopt verder en hoort via je koptelefoon marcherende soldaten en een onverstaanbare taal. Totdat er een stem opduikt die je verstaat: een Oezbeekse jongen wordt krijgsgevangene gemaakt, een vrouw uit Tbilisi vindt na 75 jaar haar vader terug in Leusden en een jonge journalist uit Amersfoort begint aan zijn levenswerk: deze Sovjetsoldaten identificeren.

De theatrale audiotour Licht neemt je mee naar een duistere vlek in onze geschiedenis: het Sovjet Ereveld. Daar – op 2000 kilometer van de Russische grens – liggen 865 oorlogsslachtoffers uit een land dat niet meer bestaat. Maar de nabestaanden nog wel. Deze theatrale audiotour voor je oren onthult de onbelichte verhalen die schuilgaan achter de stenen. Is wat je ziet, alles wat er is? 

Licht is geïnspireerd op de jarenlange research van journalist Remco Reiding. Op basis daarvan schreef Annet vier lange monologen voor deze audiotour. 

Documentaire, concept: Lubert Priems
Audiovormgeving en edit: Arno Peeters, Lubert Priems
Stemacteurs: Willeke van Ammelrooy, Enzo Coenen, Roos Eijmers, Jochum ten Haaf, Jacqueline Kerkhof
Stemregie: Loek de Bakker
Spelers van ‘t Atrium: Anna, Ayle, Jacinda, Katie, Laurens, Maya, Noor, Sofie, Sterre
Spelcoach: Jacqueline Kerkhof
Lichtontwerp: Michael Yallop
Zang: Slavisch Koor Byzantium

Categories:  Audio