Toneelschrijfprijs 2023

Het Sterrehuis is genomineerd voor de Toneelschrijfprijs 2023! De…

Het Sterrehuis is genomineerd voor de Toneelschrijfprijs 2023!

De jury (bestaande uit recensent Els Van Steenberghe, theatermaakster Nyiragasigwa Hens, schrijver Rachida Lamrabet en dramaturg Dennis Meyer) schrijft:

“In een zinderende taal die polyfoon, ritmisch, poëtisch, nooit zweverig en glashelder is, voert Bremen de lezer mee naar een weeshuis in Heerlen waar tussen 1945 en 1983 honderden kinderen werden opgevangen. Het allerbelangrijkste is voor haar dat de lezer meevoelt met vier personages die terugblikken op hun tijd in het weeshuis. Het inventief gestructureerde verhaal wortelt in het verleden maar raakt teder aan het heden waarin, helaas nog steeds, kinderen kamers delen in huizen waar het personeel het beste met hen voorheeft maar de ouders nooit kan vervangen. Dat gemis voedt trauma’s. Bremens poëtische pen zalft de eenzaamheid en het verdriet niet weg. De poëzie triggert de verbeelding en, daardoor, de emoties van de lezer. Deze toegankelijke tekst snijdt in je hart.”

De jury selecteerde vier teksten uit 93 ingezonden Nederlandstalige toneelteksten die tussen 1 januari 2022 en 31 december 2022 voor het eerst zijn opgevoerd. De andere genomineerden zijn: De Gliphoeve (Bodil de la Parra, Geert Lageveen & Maarten van Hinte), Queen of Disco (Maarten van Hinte) en Mater (Femke Van der Steen). 

“De jury is ervan overtuigd dat theater meer dan ooit een wezenlijke rol speelt in het delen van verhalen die tot het collectieve geheugen behoren maar vandaag amper verteld worden. Daarom nomineert de jury vier teksten die uitblinken in ongepolijst schrijverschap, die zorgen voor veel lees- en spelplezier én die zijn ontstaan vanuit de urgentie om een stem te geven aan hen die te lang amper gehoord werden.”

De Toneelschrijfprijs wordt uitgereikt tijdens het TheaterFestival op 15 september 2023 in deKaaistudio’s in Brussel.