150 jaar Rode Kruis

Rode Kruis, 2017

In 2017 reist een speciale Rode Kruis-jubileumtentoonstelling door het land. In grote rode kruizen kunnen bezoekers vijftien filmpjes bekijken over helden en heldinnen van toen en nu. Rode Kruis-vrijwilligers die het verschil maakten of een rol van betekenis speelden in de geschiedenis van het Rode Kruis. 

De vijftien monologen die je in de kruizen kunt bekijken zijn gebaseerd op het jubileumboek Hier om te helpen – 150 jaar Nederlandse Rode Kruis, geschreven door Ad van Liempt en Margot van Kooten. In dit boek worden vele tientallen vrijwilligers in de schijnwerpers gezet; zij vormen de rode draad door de geschiedenis van de vereniging. Vijftien van hen zijn uitgelicht en schrijvers Annet Bremen en Koen Caris hebben hun bijzondere verhalen omgezet tot indrukwekkende monologen.

Annet nam de monologen voor haar rekening van Sara Hudig, Truus Veeger, Lisette Hellemans, Koos van Schaik, Johanna Benthem, Corry Zutphen, Pim Kolff en de heer De Boer (die gek genoeg geen voornaam heeft). De monologen werden geregisseerd door Theu Boermans en zijn hier te bekijken.  

In samenwerking met het Nationale Theater, productiemaatschappij Lukkien en muziekproducent Mark Schuit.