28th of October

Doorgrond, Nina Willems, 2015

De Heerlense theatermaakster Nina Willems werd in 1986 geboren in Zeswegen. Een Heerlense wijk die na de mijnsluitingen gebouwd is op een ‘sjteeberg’, gevormd door steenafval uit de Oranje-Nassaumijn I. De mijnen waren toen allang gesloten; Heerlen was een stad in crisis.
Eveneens in 1986 werd in Landgraaf aan de voet van de steenberg van de Staatsmijn Wilhelmina schrijfster Annet Bremen geboren.

Voor Doorgrond gingen Nina en Annet in dialoog met inwoners van de stad op zoek naar de identiteit van Heerlen. En naar hoe de geschiedenis van Heerlen hun identiteit heeft gevormd. De gesprekken, die plaatsvonden in de Mijnshop aan de Bongerd, zijn verwerkt in de voorstelling.

Opgroeien in het Heerlen van de jaren 80 en 90 was als binnenkomen in een lege theaterzaal waar net een voorstelling was geweest. De voorstelling heb je niet meegemaakt, maar de sfeer hangt er nog.

20150902-CULTURA NOVA-NINA WILLEMS005

Concept, research, spel: Nina Willems
Research, tekst: Annet Bremen
Dramaturgie: Lenneke Rauh
Vormgeving: Vasilis Apostolatos
Geluid: Eric Magnée
Productie: Timo Konigs
Fotografie: John Baggen

Met dank aan: Stichting Via Zuid, Fonds Podiumkunsten, schunck*, Cultura Nova en Het Jaar van de Mijnen.

Bijzonderheden
De toneeltekst is verschenen in een boekje dat iedere bezoeker na afloop van de voorstelling mee naar huis kreeg. Benieuwd naar de tekst? Stuur Annet een mail, dan stuurt zij het boekje op.

Categories:  Theater