Wil je een snoepje?

Het Laagland, 2022

Een poëtische handreiking

om niet te verdwijnen

Zomaar drie meisjes op een bankje. Het is vakantie en er gebeurt helemaal niets. Totdat een van hen zegt: “Als een vreemde vraagt of je een snoepje wil… wat doe je dan?”

 

De voorstelling snijdt zorgvuldig en met lichtheid aan waar zeker door de actualiteit iedereen over nadenkt, volwassenen niet graag over praten, maar kinderen wel volop over fantaseren: de angst om meegenomen te worden. Een theatrale handreiking aan kinderen en ouders om het daar juist wél over te hebben.

 

Schrijver Annet Bremen was acht toen Julie en Melissa werden ontvoerd. Meisjes even oud als zij. Die zomer schreef ze in haar dagboek: “Vandaag hebben we een fietstocht met de klas. Ik mag niet mee, want mijn moeder vindt het te gevaarlijk.” Pas jaren later besefte Annet hoe de angst van toen er nog steeds was en wist ze wat ze wilde: daarover een stuk schrijven, en de angst ontmantelen.

TEAM

Concept en tekst Annet Bremen Regie Belle van Heerikhuizen Spel Adina MacPherson, Jennifer Welts, Marie-Mae van Zuilen Tekstdramaturgie Ludo Costongs Kostuums Rebekka Wörmann, Akelei Loos Decor Ruben Wijnstok Campagnebeeld Hanneke Wetzer

 

Naar aanleiding van de voorstelling werden Annet en Belle geïnterviewd. Lees het interview hier

Wil je een snoepje? is een ontwapenende blik op hoe kinderen omgaan met de ongrijpbare dreiging van grensoverschrijdend gedrag en ontvoering. Door de zorgvuldigheid, kwetsbaarheid én speelsheid waarmee de vriendinnen het onderwerp te lijf gaan sluit je ze onherroepelijk in je hart.”

TIENERGESPREK OP HET SCHERPSTE VAN DE SNEDE, Theaterkrant

“Het knappe is hoe de makers de drie meisjes laten balanceren op allerlei grenzen. Ze zijn kwetsbaar en strijdlustig, ze zijn speels en soms vroegwijs, ze zijn angstig en tegelijk is het ook allemaal ontzettend spannend. Het aanstekelijke samenspel van de actrices maakt de ontspannen sfeer waarin dit onderwerp wordt besproken compleet.”

***** De Volkskrant