Het Sterrehuis

Het Laagland/Cultura Nova, 2022

“Fragiel en raak”

 

Theaterkrant, Keuze van de Criticus

Het Sterrehuis. Alleen de naam al maakt talloze verhalen los. Dit Heerlense kindertehuis (1945-1983) zit diep in het geheugen van de regio verankerd. Bij kinderen die er hebben gewoond en bij voormalig personeel. Maar ook bij mensen uit de buurt die vaak ‘kinderen van daar’ in de klas hadden. Sterrehuis-kinderen waren altijd net een beetje anders. Maar hoe anders ben je eigenlijk als je thuisbasis niet voldoet aan de voorbeeldplaatjes om je heen?

Vier kinderen groeien samen op in Het Sterrehuis. Peet mist zijn moeder, Mea wil niets liever dan naar een pleeggezin. Frenkie zoekt zijn familie en Summer wil nooit meer terug naar huis. We gaan mee in hun wereld waarin de fantasie steeds weer wordt doorbroken door de harde werkelijkheid. In dit dromerig niemandsland bloeit een verhaal op van ongemakkelijke eenzaamheid en voorzichtige vriendschap.

Laagland-huisschrijver Annet Bremen (Heerlen, 1986) liet zich voor deze theatertekst inspireren door eigen onderzoek en interviews met voormalig Sterrehuis-kinderen en -medewerkers. Hun herinneringen vormen de basis voor deze even indringende als lichte voorstelling voor jong en oud. Het Sterrehuis is een actueel Laaglandverhaal over de moedige zoektocht naar geborgenheid en het vinden van je eigen plek.

TEAM

Concept en tekst Annet Bremen Regie Silke van Kamp Spel Adina MacPherson, Jantien Fick, Marie-Mae van Zuilen, Scott Robin Jun
Dramaturgie Ludo Costongs Kostuums Daphne de Winkel
Licht en techniek Thierry Wilders, Bas van Dooren & Bogi Bakker Productie Anna Trentelman, Renske Meertens, Kyra Smolenaars & Ilja Schoenmakers
Speciale dank aan John & Pol Mevis  Campagnebeeld Wietger Mosch Scènefoto Joost Milde

 

Met bijzondere dank aan alle geïnterviewden.

 

BIJZONDERHEDEN

De tekst kwam tot stand dankzij de Werkbijdrage Theatertekst van het Fonds Podiumkunsten.

Naar aanleiding van de voorstelling werd Annet geïnterviewd door De Limburger, L1, NPO Radio 5 en Cultura Nova.

De tekst Het Sterrehuis verscheen als tekst #706 bij De Nieuwe Toneelbibliotheek. Bestel hem hier.

Het Sterrehuis werd in 2023 bekroond met de Nederlands-Duitse jeugdtheaterschrijfprijs Kaas&Kappes.

“Tekstschrijver Annet Bremen schreef een krachtig script (…). Door radicaal het perspectief van de daar opgevangen jeugd te kiezen, krijgt het nooit verdwenen gevoel van ‘gedumpt te zijn’ volop ruimte om alle kleuren van de seizoenen aan te nemen: luchtig en zonnig maar ook stormachtig en donker”

**** De Volkskrant